Vildsvinejagt
Vildsvin - fuld valuta for pengene
Vildsvinejagt har noget aldeles magisk over sig, og vildsvinet i sig selv udgør noget nært det perfekte jagtobjekt. Vildsvinejagt er udfordrende, respektindgydende, og vildtet kan blive enormt. Har man først én gang prøvet kræfter med vildsvinene, vil man altid komme tilbage igen og igen på vildsvinejagt.
Vildsvinejagt i praksis
Typisk jager man vildsvinet på to måder. Enten i bevægelse eller på anstand. Jagt i bevægelse kommer i flere former, men handler generelt om, at en flok drivere presser vildtet frem til skytterne. At stå på post og se en flok vildsvin komme buldrende på en drivjagt, skal nok få hjertet til at banke en hel del hurtigere, ligegyldigt hvor erfaren en jæger man end måtte være. At jage vildsvin på anstand er en noget mere stillestående disciplin, som godt kan være ensbetydende med nogle kolde timer i et skydetårn, mens man venter på at vildsvinene kommer ud af skoven for at spise. Fordelen ved denne form for jagt er dog, at man her har muligheden for at overliste en af de helt store keilere. Jo større og ældre et vildsvin bliver, desto mere snedige bliver de, og en gammel keiler på 300 kilo kan forbavsende ofte præstere at snige sig uset ud af et drev under en drivjagt eller under en traditionel vildsvinejagt. Men på en fodring i ly af mørket, kan de store krabater overlistes.
Hvor jager man vildsvin?
Vildsvinet har efterhånden bredt sig til alle afkroge af Europa, og kan således tage på vildsvinejagt næsten hvor som helst. Dog har den afrikanske svinepest bredt sig med hastige skridt i blandt andet Polen. Der er dog lande, som stadig skiller sig markant ud fra alle de andre, som følge af deres bestande af enten mange eller store vildsvin. I flere tilfælde begge dele. Rumænien og Ungarn er helt i særklasse, både i forhold til deres bestande, men i høj grad også for deres evne til at afvikle professionelle arrangementer for vildsvinejagt hvor alt klapper. Især drivjagterne i Ungarn og Tyrkiet på vildsvin er populært. Også Slovakiet har op gennem det seneste årti, markeret sig som en særdeles velsmurt maskine, når det kommer til drivjagter eller traditionel vildsvinejagt. Det største vildsvin er underarten ”Attila,” som findes i form af et europæisk vildsvin, der, udover allerede nævnte lande, kan findes i Bulgarien, Spanien, Rumænien og i særdeleshed Tyrkiet. Sidstnævnte er det absolut sikreste valg, hvis målsætningen er et ekstraordinært stort vildsvin og en god vildsvinejagt. Der er nedlagt Attila-vildsvin på op til 400 kilo!
Våben- og kalibervalg til vildsvinejagt
Vildsvin, og især de store keilere, er kendt for at være meget skudstærke. Derfor er der også tradition for at bruge temmelig store kalibre til jagten på dem. 9,3 kalibrene er meget brugt på både anstand og bevægelsesjagterne, og det samme gælder magnum kalibre som 338 Win Mag eller 300 Win Mag. Det absolut vigtigste ved alt jagt er dog først og fremmest skudplacering. En mindre kugle som sidder rigtigt, vil altid være mere dræbende, end en stor kugle som sidder forkert. Derfor skal du vælge en kaliber, som ikke er større end, at du ubesværet kan skyde med den, også flere hurtigt efterfølgende skud, og så sikre dig det bedste træfresultat, ved at benytte en kugle af høj kvalitet. Flere af Europas mest succesfulde vildsvinejægere, benytter standardkalibre som 30-06, .308 Win. og 270 Win. Er man rutineret udi de tungere kalibre, er der dog ingen grund til at lade dem blive hjemme.