Det solrige tyrkiet er de seneste år eksploderet i popularitet blandt vores jægere. Tyrkiet tilbyder nemlig som et af de få tilbageværende lande bjergjagt på den eftertragtede bezoar ibex og individuel jagt samt drivjagt på landets enorme keilere. Hertil kommer også det lune klima, de moderne turisthoteller og den venlige lokalbefolkning.
Tyrkiet er blandt jægere mest kendt for at huse verdens største ibex - Bezoar ibexen. Tyrkiet er nemlig et af de få steder i verden, hvor man kan jage denne eftertragtede ibex. Bezoar ibexen lever i de tyrkiske bjerge og kendetegnes på sine lange smukke bagudbøjede horn. Disse horn bliver i gennemsnit 100-115 centimeter, men kan måle helt op til 135 centimeter, og udgør et eftertragtet trofæ blandt jægere. Sæsonen for ibexjagt i Tyrkiet er fra oktober til april
I Tyrkiet har man traditionelt ikke jagtet vildsvin, som man har i Europa. Vildsvinene har derfor haft særdeles gode kår, og Tyrkiet byder derfor på en masse fantastiske revirer til vildsvinejagt. Tyrkiet huser sin egen underart af vildsvin, og de europæiske vildsvin kan simpelthen ikke sammenlignes i størrelse, med dem man finder i Tyrkiet. En tyrkisk keiler kan nemt veje over 300 kg, og i 2013 blev der på et af revirerne nedlagt en keiler på hele 395 kg. Det er større end en almindelig pony. Sæson for drivjagt på vildsvin er oktober til februar. Der er mulighed for individuel jagt hele året, men oplevelsen er klart størst omkring fuldmåne.
Tyrkiet er et populært rejsemål for turister, og byder udover spændende jagt også på moderne hoteller og venlig lokalbefolkning, og en spændende kultur. Tyrkiet er derfor også et oplagt familierejsemål.
Tyrkiet ligger som grænsen mellem Europa og Asien, og er blandt andet kendt for de smukke grønne skove, det omkringliggende azurblå hav og de varme solfyldte somre.
Nu er der forløbet en måned siden hjemkomst fra Tyrkiet, og de mange indtryk har efterhånden printet sig fast i min hukommelse. Som I ved, er det min anden tur til Tyrkiet, da stort set alt mislykkedes på den første tur i marts 2015 - men sådan er jagt jo. På denne tur lykkedes stort set alt - og sådan er jagt jo også med mellemrum.
Jeg blev som aftalt hentet i lufthavnen af Mehmet og vi kørte til hotellet. Den første morgen var vi tidligt ude i bjergene. Mehmet havde nemlig spottet en god Ibex et par dage forinden. Desværre var alt pakket ind i tåge, så sigtbarheden var bare ca. 50 m. Efter 1 times venten, forlod vi stedet for at prøve lykken andet sted. Vejret ændrede sig gradvis i løbet af dagen, og regnen tog til. For at sige det mildt, så blev det et vejr, man ikke engang lukket sig hund ud i.
Som tiden gik, havde jeg da også i mit stille sind afskrevet 1.dagen - men det skulle gå anderledes.
Hen under aften klarede det en smule op, og Mehmet foreslog, at vi tog tilbage til bjerget, hvor vi startede om morgenen. Inden vi nåede så langt, gjorde vi et kort ophold og spottede en bjegside, hvor en gruppe hundyr (Ibex) opholdt sig - ca 500 m fra os. Mehmet oplyste, at han tidligere havde set et god Bezoar-buk på stedet, men han var tilsyneladende ikke at se. Netop som vi ville fortsætte turen, så jeg "min" Bezoar stå på bjergtoppen, som en anden konge og spejde ned mod dalen, hvor vi stod. Det var dog nok hundyrene han var interesseret i - trods afstanden mellem dem var ca 1 km. Vi kunne straks konstatere, at det var en skudbar buk, så nu var det bare at håbe.
Der gik ikke mange minuttet før han startede nedstigningen. Langsomt men sikkert kom han nærmere. Mellem adskillige stop under nedstigningen, havde vi mulighed for at betragte ham. Han var utrolig flot. Både horn og pels var super. På et tidspunkt gjorde han stop med bredsiden til. Stod med forbenene hvilende på klippen højt. Skal - skal ikke - afstanden var 560 m. Jeg tænkte NEJ det er 1. jagtdag - vi har jo maser af tid. Til alt held kom han nærmere, men så forsvandt han pludselig i det stenede terræn. Han dukkede op 10 minuttter senere sammen med en anden buk, der var en anelse mindre. Sammen løb de nu bort fra os, hen over bakkekammen og forsvandt. Nu skulle der tages en beslutning.
Vi løb alt vi havde lært over stok og sten og nærmede os det sted, hvor se sidst var spottet. Pludselig så vi igen begge Bezoar-bukkene, som stod samlet. Heldigvis med focus på andet end os. Afstand 296 meter. Så nu skulle det være. Desværre var der ingen mulighed for fast anlæg, da skudvinklen var 50 gr. opad.
Læg an på min skulder sagde Mehmet. Og så startede udfordringen. Mehmet stod alt andet end roligt. Op og ned og frem og tilbage, plus en smule stress da det hele skulle gå stærkt. Jeg fik dog afgivet et forsvarligt skud - mente jeg i mit indre. MEN alt jeg så efter skudafgivelse var et dyr der skyndsomt løb op ad bjerget. FANDENS OSSE tænkte jeg. De andre incl. Mehmet jublede - hvad var det lige, jeg ikke havde opdaget. Den gik ned i knaldet - den ligger deroppe, blev jeg fortalt. Den Bezoar du så løbe bort fra stedet var den mindste.
Puuuhaa.
Efter nogen klatren kom vi endelig derop. Ganske rigtig. Han lå der mellem klipperne. Smuk og dejlig som jeg havde set ham i kikkerten. Så først nu kunne min jubel bryde løs.
Et punktum var sat - min Bezoar Ibex var i hus. Med reb og liner blev han senere bjærget over floden og kom sikkert hjem. Nu er der bare at vente. Vente til han dukker op i Danmark så Martin kan komme igang. Han skal fuldmonteres. Og pladsen i jagtstuen er fundet. Tak for en dejlig tur til Tyrkiet til alle implicerede parter. Hjemvendt med dejlige minder i bagagen.
Mange hilsner fra
Arne Engholm
Vi har begge haft en rigtig god tur i et fantastisk jagt område med bjerg jagt når det er bedst, vi har skudt nogle (syntes vi selv) rigtig flotte trofæer som vi hver i sær er glade for og ser frem til at få hjem på et tidspunkt...!!!
Tak for en god tur og hurtig og effektiv hjælp til om bookning af biletter til hjem turen, som altid en fornøjelse når tingene fungerer, det er det der giver uforglemmelige minder/oplevelser som giver lyst til nye eventyr.....!!!
Med venlig hilsen
Flemming Wilhelmsen
Videnskabeligt navn: Capra aegagrus Underarter: Af 3 beskrevne underarter, findes 2 i regionen : 1. Europæisk Bezoar (Capra ae. aegagrus): Tyrkiet, Kreta, Iran, Irak. 2. Turkmenisk Bezoar (Capra ae.turcmenica): Afghanistan, Pakistan, Turkmenistan (Kaukasus). Levested: Stejle klippeskråninger i bjerge. Beskrivelse: Denne stamfader til tamgeden har en kraftig, kompakt kropsbygning og...
Læs mereVidenskabeligt navn: Sus scrofa Underarter: Sus sr. castilianus (Portugal, Spanien) Sus sr. majori (Italien) Sus sr. reiseri (Albanien, Bulgarien, Jugoslavien) Sus sr. attila (Ungarn, Rumænien, Rusland) Udbredelse: Hele Europa med undtagelse af de Britiske Øer, det sydlige Italien og Sydgrækenland. Levested: Skovbevoksninger med tæt underskov, ofte i forbindelse med...
Læs mereVor partner råder over en hel del forskellige jagtområder. Områderne i de østlige Taurusbjerge er beliggende 150-300 km fra Adana lufthavn og der jages i 1.500 – 2.600 m højde. De vestlige Taurusbjerge, ligger forholdsvis tæt på Antalya, og jagtområderne er beliggende 50 – 280 km fra Antalya lufthavn. Her er der forskellige...
Læs mereSelve jagten vil foregå i et af to revirer enten i Anatolien omkring Konya eller ved Sortehavet nær byen Tokat. Begge revirer byder på kuperet og smukt terræn beliggende mellem 1.000 og 1.500 m. over havet. Den endelige beslutning om revir tages ca. 20 dage før jægernes ankomst for at sikre det bedste revir til jagten. Vores partner sørger for...
Læs mereVor partner i Tyrkiet råder over top vildsvine revirer i flere forskellige regioner af Tyrkiet. Alle steder findes der en stærk bestand af vildsvin med mange kapitale keilere imellem. Tyrkerne selv driver ikke jagt på vildsvin i nævneværdig grad så jagttrykket er lavt. De tyrkiske vildsvin kan nå en kropsvægt på over 300 kg og trofæer...
Læs mereVor partner i Tyrkiet, Gönye Hunting Activities er en af de absolut væsentligste og største spillere på det tyrkiske jagtmarked. De har hovedsæde i byen Konya i det centrale Tyrkiet og kan i 2017 fejre 20 års jubilæum. De har gennem årene opbygget en stor og professionel organisation med gode jagtførere, tolke, chauffører etc. Vi har...
Læs mere