Populært statsrevir med en god bestande af vildsvin, kronvildt og råvildt. Det er på netop det revir, at vi startede med de populære kombijagter. God og hyggelig indkvartering i hyggelig atmosfære. Super forplejning.
Læs mere om Kombinationsjagt i Polen
4 dage fra 10.395,- Kr.
Stilfærdigt, uforpligtende, hyggeligt og billigt. En rigtig jæger trives bedst i selskab med gode kammerater!... Kombijagt er en populær kombination af trykjagt og individuel jagt i efterårs- og vintermånederne. Der arrangeres typisk trykjagt for gruppen på 5-7 jægere om formiddagen, hvorefter eftermiddagen bruges på individuel jagt. Jagterne er ofte ganske udbytterige og altid superhyggelige i et kammeratligt selskab.
Vi råder over en bred vifte af de absolut bedste statskovsrevirer i det vestlige Polen, hvor en række af disse kan tilbyde kombinationsjagter af god kvalitet. Statskovsrevirerne har et veluddannet, erfarent og ansvarsbevidst jagtpersonale, som alle har et arbejde tilknyttet til reviret.
Jagten starter med en parole ved solopgang, hvor den pågældende jagtchef informerer om jagtens forløb samt gør opmærksom på sikkerheden under jagten.
Normalt afholdes kombijagterne som et 4 dages arrangement med 3 dages jagt, og der behøves typisk 5-7 jægere for at dække såterne under trykjagten ordentlig af.
Der afholdes trykjagt frem til middagstid, hvorefter hver jæger får tildelt sin egen jagtguide, og man fortsætter jagten som pürschjagt efter hundyr og vildsvin.
Jagtformen er et stilfærdigt alternativ til de større drivjagter. Udbyttet pr. jæger er i reglen lidt højere end på drivjagterne og det kammeratlige samvær bliver – i kraft af gruppernes beskedne størrelse – mere intenst.
Som regel er der mulighed for køb af kød til attraktive priser. Mange grupper booker jagterne samlet år efter år sammen med deres vanlige jagtkammerater. Der kan jages til fastpris eller efter prisliste helt efter temperament. Men pas på – der melder sig hurtigt et tilbagevendende behov for gentagelser.
Indkvarteringen finder sted i nyrenoveret skovfogedbolig hos jagtførsteren Karol Malina og hans hustru. Opholdet på reviret er klassificeret i kategori ”S”. Forplejningen er fremragende og meget rost af vore jægere, og atmosfæren omkring hele jagtopholdet er præget af hygge. Gæsteafdelingen på 1. sal rummer foruden en hyggelig opholdsstue to...
Læs mereVort statsrevir Wierzchlas er på i alt 11.773 ha, hvoraf de 7.068 ha er skov, mens de resterende 4.705 ha er landbrugsarealer, enge og vådområder. Skoven består først og fremmest af nåleskov med spredte indslag af eg og birk. Området er hovedsageligt fladt med enkelte let kuperede områder med mange større og mindre søer og vandhuller....
Læs mereVi har arbejdet sammen med statsskovvæsnet i Torun – Regionalna Dyrekcja Lasów Panstwowych we Toruniu, eller i daglig tale RDLP Torun – de sidste 21 år, og før det arbejdede Wilson Jagtrejser (som jo senere blev Diana) sammen med nogle af revirerne. Vort samarbejde omfatter 8 statsrevirer, og vi har mangeårige kontrakter med alle 8 revirer. På...
Læs mere
Turen startede allerede den 1. april på Autdoor messen i Odense hvor jeg besøgte standen med Limpopo Travel og Diana Jagtrejser. Her prøvede jeg at gætte vægten på et kronhjorte-trofæ fra New Zealand og den 6. april fik jeg en mail om, at mit gæt lå tættest på den reelle vægt, så jeg have vundet en 3 dages bukkejagt i polen inkl. afskydning af 3 bukke uanset trofæstørrelse.
Den 17. april kom så beskeden om, at jeg skulle til Wierzchlas fra den 29.05. til 01.06.2016. Så var der tid til planlægning. Det er umiddelbart langt at køre fra Fredericia til Wierzchlas, så der blev tænkt på alternativer. Der skulle jæger fra Norge med, og Limpopo Travel og Diana Jagtrejser var behjælpelig med at sætte os i forbindelse med hinanden for evt. samkørsel. Der blev truffet aftale om hvorledes dette kunne lade sig gøre. En del af min rejse skulle således foregå med offentlige transportmidler og en del sammen med Niels Henner Larsen. Imidlertid var jeg på en jagt i Tyskland i starten af maj og erfarede her hvor meget bagage man slæber rundt på. Det kuldkastede de hidtil lagte planer. I stedet skulle jeg køre til Karlskrone i Sverige og der støde til Niels for derefter at sejle til Gdynia og følges ad i hver sin bil det sidste stykke vej.
Den 28. maj startede jeg hjemmefra ved middagstid, med kurs mod Karskrona, hvor jeg ankom omkring klokken fem. Niels var ankommet så for at få det hele til at gå lidt nemmere, linede vi bilerne op, så vi kunne komme samlet til færgen.
Færgeafgang kl, 20,30
Der var andet end firehjulede køretøjer med færgen. Bl.a. denne samling smukke Harleyer.
Herefter aftensmad på færgen. Den var god, og der var rigeligt. En lille shoppingtur og derefter til køjs. Ankomst til Gdynia næste morgen kl. 07.30. Inden vi skulle fra borde fik vi indtaget morgenmaden. Herefter gik turen mod Wierzchlas hvor vi ankom omkring frokosttid. Vi Stillede den ene bil, og kørte ud for at finde et sted at spise frokost. Niels var kendt, og vi fandt hurtigt et lille gasthaus, hvor vi fik en god suppe.
Der stod en gullaschkanon, som dog ikke var i brug mere, men som formentlig stadig er funktionsdygtig.
Når man kører rundt i landskabet kan man se mange huse der ser lidt trætte ud, men de biler, der holder der, er i ok stand.
Der var mange storkereder i området.
Vi kørte tilbage til vort standkvarter hvor vi blev installeret. Det var hyggeligt, at der lige udenfor vinduet var en storkerede.
Det viste sig senere, at der var unger i den. Herefter fik vi et måltid mad, og blev orienteret om jagten og præsenteret for vore førere. Jeg skulle følge med Mathæus.
Kl. 18.00 kørte vi på jagt. Vi startede i en hochsits med en pragtfuld udsigt over et stort engområde.
En kronhind gik et stykke tid og essede ca. 100 m fra vores plads.
Ca. 800 meter ude gik en rå og essede, og ca. 100 m foran os gik et lille smaldyr og essede. Senere kom to søer med frislinge til syne ved skoven foran os. Der var en helt hvid frisling iblandt. En ræv musede rundt på engen, men jeg kunne ikke få et ordentligt billede af den. Pludselig blev der uro under tårnet, og et stykke råvildt løb smælende ind i skoven. Vi valgte derfor at forlade tårnet og forsøge et andet sted. Vi kørte et lille stykke og parkerede bilen hvorefter vi gik frem til en skoveng. Her gik en fin buk. Desværre skød jeg forbi til den. Den blev forskrækket og smælede da den løb ind i skoven. Vi prøvede at finde tegn på anskydning, men fandt intet. Herefter kørte vi hjem. Efter lidt mad var det sengetid.
30.05. Efter en kop te var der afgang i terrænet kl 04,00. Mathæus kørte ud i et landbrugsområde med små marker og lidt hegn. Her blev bilen parkeret og vi gik lidt rundt. To smaldyr fjantede rundt. Lidt efter blev de efterfulgt af en spidsbuk. Med tanke på min forbier fra aftenen i forvejen prøvede vi, om vi kunne komme til skud på bukken. Det lykkedes, og den faldt perfekt for kuglen. Afstanden var ca. 100 m og dermed betydelig længere end ved forbi skuddet
Vi kiggede lidt andre steder, men fandt ikke flere bukke, så vi kørte hjem til morgenmad og formiddagssøvn. Efter at have sovet og spist frokost var der tid til lidt sightseeing i omegnen. Det var faktisk rigtig hyggeligt med en sådan lille tur. Det endte med, at vi begge købte honning hos en af de sælgere, der stod langs vejene. Det smager rigtig godt. Hjemme igen var der tid til en lille lur. Mad kl. 17.00. Afgang i terrænet kl. 18,00. Vi skulle atter sidde i et tårn.
Atter en pragtfuld udsigt, der virkelig kunne nydes.
Fra træerne foran os kom en rå ud og gik og essede. Den havde et meget stort yver, så den havde formentlig lagt lammene af inde i træerne. Pludselig blev den lidt urolig og kiggede til vores venstre side. Der kom en buk ud fra hegnet. Den kom lidt ud på marken og vendte siden til. Da jeg skød sprang den højt i vejret og løb et stykke hvorefter den forsøgte at vende, men faldt om.
Ikke den største buk, men en fornuftig seksender
Vi kørte noget rundt for at finde endnu en buk, men så ingen.
Der var en masse traner på markerne, men afstanden var så stor, at det var svært at få et nogenlunde billede af dem. Senere samme aften var vi ved at komme på skudhold af endnu en buk, men den lykkedes ikke så i kørte hjem til kølerummet med bukken, og derefter i seng.
1.05.
Efter at det, for første gang i lang tid, har regnet, diskuteres mulighederne for dagens jagt af Niels, Mathæus og Karol.
Afgang kl 04,00. Kørte til flere forskellige områder og forsøgte at komme til et par bukke, men de var for små. Prøvede et sted, hvor vi havde været tidligere, og her var gevinst. En pæn buk var ude på engen, og skydestokken blev stillet op. I skuddet gav bukken et hop, men gik roligt fra stedet og stoppede bag en busk, så jeg kunne ikke komme til at skyde igen. Bukken forsvandt. Vi ledte længe efter schweiss eller andre tegn på en anskydning, men fandt intet. Da det blev stå-op-tid for almindelige mennesker sendte vi bud efter Robert, der kom med en schweisshund. Efter nogen tid måtte Robert meddele, at hunden ikke kune finde noget at gå efter og at jeg formentlig havde skudt under bukken og (heldigvis) ikke havde skadet den. Herefter kørte vi hjem til morgenmaden og formiddagsluren. Efter frokosten kørte vi igen en tur rundt i omegnen. Kl. 18,00 var der atter afgang til terrænet. Bilen blev parkeret og vi gik mod en skoveng. Pludselig kom bukken springende ind i skoven, hvor den smælende fortalte, at den havde set os. Mathæus ærgrede sig tydeligvis. Vi fortsatte dog ud til engen, og Mathæus søgte med kikkerten, men fandt intet. Pludselig fik vi øje på en ræv der gik og musede tæt ved os. Jeg nåede ikke at fotografere den før den var væk. Herefter gik vi tilbage til bilen og kørte lille stykke til endnu en lille skoveng. Her opdagede Mathæus hurtigt en buk. Jeg kunne godt se. at det ikke var verdens største buk, men eftersom jeg tilsyneladende ikke kunne ramme de store, måtte jeg træde et skridt nedad og skyde de lidt mindre. Så da skydestokken var blevet stillet op, og jeg havde flyttet den nogle gange fik jeg et frit skudfelt, og leverede bukken med en høj kugle.
Min kvote for bukke var nu fyldt, og jeg spurgte om der var mulighed for at skyde en gris hvortil Mathæus svarede, at der var en mulighed hvorefter vi kørte et lille stykke og parkerede bilen. Vi gik meget forsigtigt frem ad en skovvej, hvor der på begge sider var tydelige tegn på aktivitet fra vildsvin. Da vi kom frem til en mark, gik der en so med 8-10 smågrise. Inden vi rigtig havde besluttet hvad vi ville, kom en überläufer ud fra skoven. Jeg spurgte om jeg måtte skyde den, og fik lov. Her gav jeg mig rigtig god tid, og da skuddet gik, sank den sammen hvor den stod.
Det viste sig, at det var en lille keiler, der fik vægten op på 47 kg. Dette er mit første polske vildsvin. Da Niels også havde skudt gris og de bukke han ville besluttede vi, at i ville suspendere jagten næste morgen og i stedet sovelænge so vi kunne være nogenlunde udsovede til den lange køretur hjemad.
Mathæus og Robert
01.06. Efter morgenmaden blev bilerne pakket og så snart protokollen var underskrevet gik turen hjemad.
Disse træfigurer ønskede os en god tur hjem.
Vi kørte til den tyske by Lütjenburg hvor vi havde bestilt værelser på hotel Lüttje Burg. Her fik vi et måltid aftensmad og en god nats søvn inden vi efter morgenmaden sagde på gensyn til hinanden og kørte hver til sit.
Det var blevet tid til at regulere råvildtbestanden I det smukke europæiske efterår. Alene på jagtreviret Maniszewo er det nødvendigt at nedlægge 170-200 råer og lam hvert år. Følg med på en jagt efter markråvildt på enorme polske marker i oktober.
Et efter et blev de nedlagte dyr vejet og mærket og deres vægt og køn blev omhyggeligt noteret. Vi var to jægere, som havde jaget i tre dage og da det hele var noteret lå der 286 kg. vildtkød i kølerummet og ventede på at komme videre til middagsborde over hele Europa. Tilsammen havde vi nedlagt lidt mindre end 15% af revirets årlige kvote.
Muligheden for en jagttur til Polen var opstået ud af ingenting godt en uge tidligere. Reviret Maniszewo i det nordvestlige Polen havde med meget kort varsel efterlyst jægere med interesse i hundyrsjagt. Det er en spændende jagtform og desuden ganske billig. At vi desuden var velkomne til at tage noget af det fine kød med os hjem gjorde ikke fristelsen mindre. Det var måske ikke så overraskende, at min gode ven Erik og jeg var ganske nemme at lokke....
Desuden skulle jeg på en stor tur til Afrika nogle uger senere og jeg brændte virkelig efter at få gennemprøvet mit nye udstyrskit bestående af en Mauser M03 med en Zeiss Victory HT 2.5-10x50 på toppen. Dette var en oplagt lejlighed til “ilddåben”
Riffel og kikkert landede hos forhandleren dagen inden jagtstart og jeg måtte bruge det meste af et døgn på at køre fra Fyn til Dalarna i Midtsverige og tilbage igen for at hente den. Jeg fandt en seng kl. 03:00 og vi kørte afsted mod Polen tre timer senere med Erik bag rattet. Da vi ankom var der lidt mindre end en time til vi skulle ud på aftenens jagt og riflen lå stadig urørt i kassen.
Vi havde dog heldet med os. Bag den enorme have omkring jagthuset lå der en fin lille 100-meterbane udstyret med en hjemmelavet men meget stabil skydebænk. Jeg samlede hurtigt den spritnye riffel – det tog heldigvis kun få sekunder – og fik i hast fremstillet nogle simple papirskiver med en kuglepen på bagsiden af nogle papirer fra Skat, der rodede rundt i bagagerummet. Jeg vidste, at bøssemagerne på Mauser havde testskudt riflen med kikkerten, men jeg havde ingen anelse om hvilken ammunition, de havde brugt. Jeg kunne blot håbe på at det første skud med den Norma Oryx ammunition, jeg havde valgt til denne jagt, ville lande et eller andet sted på skiven, så jeg havde noget at justere ud fra.
Med riflen hvilende på min kasket klemte jeg det første skud af. Jeg kunne tydeligt se at den røde centerprik i midten af trådkorset hvilede fint inden for den blå blækklat, da skuddet bragede. Jeg tog øjeblikkeligt skiven i nærmere øjesyn gennem kikkerten. Forstørrelsen var rigeligt stor til at se skudhuller på den afstand – men der var ingen at se.
Vi gik imod skiverne for at finde ud af, hvad der var galt og skulle ganske tæt på før den naturlige forklaring åbenbarede sig. Kuglen havde lavet et fint lille hul midt i den lille blå blækklat præcis, hvor trådkorset havde hvilet, da skuddet gik. Slet ingen dårlig start! Jeg gik tilbage og skød et skud mere. Det udviste samme venlige tendens til at lande, hvor jeg ønskede, det skulle lande og dermed kunne jeg afslutte den korteste indskydning, jeg nogensinde har været med til. En gang imellem er man heldig – den dag var det min tur!
Jeg fandt den ballistiske ring der passede til ladningen og følte mig så klar, som jeg kunne blive. Det er en stor del af alle gode jagtoplevelser, at være tryg ved sit udstyr – og på denne jagt stolede jeg fuldt og helt på en riffel, som jeg kun havde skudt et par skud med....
En halv time senere sad jeg ved siden af Zbigniew Jania i hans lille Suzuki 4WD på vej på jagt. Jagtrevirets næsten 18.000 hektar var opdelt i fire underområder med hver sin dedikerede jagtguide. Zbigniews område bestod mest af store marker og desværre var de fleste af disse nysåede, sorte og golde. Derfor havde vi fået lov til også at jage i et af de andre områder, hvor markerne var grønnere men endnu større end i vort hovedområde. Adskillige af disse grønne oceaner i landskabet bredte sig over 100 til 200 hektar fra “kyst til kyst” uden nogen som helst naturlig dækning.
Jeg betragtede landskabet gennem den duggede bilrude og tænkte for mig selv, at det ikke ville blive enkelt at komme på skudafstand af rådyrene på disse åbne marker. Min frygt viste sig at være velbegrundet. Der var masser af råvildt fordelt i små grupper, men de flygtede i panik adskillige hundrede meter foran bilen.
Min guide stoppede motoren for enden af en uendelig hæk, som fortsatte flere hundrede meter foran os, inden den forsvandt bag en lav bakke. Den enorme mark var høstet, men der var masser af grønne urter fordelt i små tuer over det hele. 500 meter borte stirrede to bukke på os. Bag dem æsede en rå med to lam. Der var absolut ingen mulighed for at komme på skudhold af disse dyr, men min erfarne guide havde en anden simpel plan. Med vinden i ansigtet ville vi følge hækken op ad bakken. Med lidt held ville vi støde på dyr på den anden side på mere realistiske afstande.
Vi bevægede os forsigtigt fremad. Bukkene vi havde set, da vi startede, fulgte opmærksomt vor fremrykning. Vi nærmede os bakketoppen. Pludselig stivnede Zbigniew og hævede sin kikkert. På den anden side af bakken gik der flere smågrupper af rådyr og æsede.
Jeg trak mig ind bag ham og fulgte ham stille det sidste stykke mod toppen. Han standsede flere gange for at betragte dyrene gennem kikkerten, inden han langsomt fortsatte. På toppen rejste han sin trebenede skydestok og brugte den som støtte for kikkerten. Den nærmeste gruppe dyr gik et godt stykke fra os. Det var en rå med to lam og et smaldyr.
Skuffelsen i min guides ansigt var ikke til at tage fejl af. ”De er for langt ude!, sagde han.
”Hvor langt?”, spurgte jeg mens jeg bebrejdede mig selv for ikke at have medbragt en afstandsmåler.
Han svarede uden tøven med en myndighed som kun en mand, som har set på titusinder af rådyr gennem et langt jægerliv kan mønstre. ”250 meter!”. Jeg løftede demonstrativt i ASV+ tårnet og drejede det frem til den tydelige hvide linie mellem 200 og 300 meter markeringen.
Zbigniew så det og forstod med det samme Uden et ord tog han et langt skridt til siden, så jeg fik uhindret adgang til skydestokken. Jeg placerede forskæftet i stokkens gaffel, skruede forstørrelsen op på 10X og spændte riflen op. Zbigniew stirrede på dyrene gennem kikkerten – tydeligvis optaget af ikke at gå glip af noget.
”Den til højre!” Det var den unge rå. Smaldyret. Mindre end et sekund senere rullede braget ud over landskabet og hurtigere, end man kan blinke, kom lyden af kugleslaget retur. Det lød som et fjernt men kraftigt slag på en stor tromme. Rådyret styrtede til jorden. Den kom på benene igen, mens de andre tog flugten men faldt næsten øjeblikkeligt og rejste sig aldrig siden.
Zbigniews eneste kommentar var et spontant og meget højt udtalt “WOW!”. Jeg drejede mig mod ham og blev mødt af af et bredt smil. Rådyr sprang forvildede rundt overalt på marken og vi fik begge øje på en enlig rå som krydsede marken bag os i fuld fart. Zbigniew flyttede resolute skydestokken og sagde “skyd, hvis du får chancen!”. Jeg havde skruet kuglebanekompensatoren tilbage til 170 meter og var klar til skud på enhver afstand mellem 150 og 200 meter.
Jeg fulgte den springende rå gennem riffelkikkerten. Blot få sekunder inden den nåede i ly af hækken begik dyret den fatale fejltagelse, som synes at ligge dybt i generne på disse små hjortedyr. Hun standsede og sikrede. Slagstiften faldt øjeblikkeligt – det samme gjorde råen. Afstanden var cirka 180 meter. Jeg var mere end tilfreds. De to første skud på vildt med den nye riffel havde resulteret i to fine stykker råvildt. De faldt med mindre end 20 sekunders mellemrum men med næsten en halv kilometer imellem dem.
Guiden gik tilbage efter bilen, mens jeg gik frem til den nærmeste rå.
Zbigniew var fremme få minutter senere. Han indledte straks den obligatoriske ceremoni til ære for det fældede stykke vildt. Han samlede et bundt korte raps-kviste og placerede de fleste i råens mund som en sidste mundfuld på rejsen til de evige rapsmarker. Han dyppede forsigtigt de resterende to kviste i indgangshullets blod, placerede den ene på hullet og overrakte mig den anden omhyggeligt placeret på hans egen hat. Da jeg tog imod den, gav han mig et fast håndtryk og sagde “Darz Bór!” – en gammel polsk jægerhilsen. Jeg svarede med de samme ord og placerede med omhu den lille kvist med hjerteblodet af mit bytte i min egen kasket. Det er en smuk tradition og for Zbigniew var der ingen undtagelser – hvert et stykke vildt, vi fældede, blev æret med den samme dybtfølte respekt.
Vi arrangerede de to dyr til et foto og minutter senere var de brækkedet og lastet på bilens vildtstativ.
De følgende dage havde jeg held til at nedlægge yderligere otte af disse sky polske rådyr. Den gennemsnitlige skudafstand var cirka 175 meter med nogle få så langt ude som 250. Totalt var der tolv tomme pladser i patronæsken. En statistik jeg i al beskedenhed var svært tilfreds med i betragtning af, at der gik to skud til indskydningen. Jeg vælger at tro, at de tusinder af skud jeg gennem årene har sendt afsted efter skiver, tomme dåser og tøjklemmer på en eller anden vis har påvirket mit jagtheld i positiv retning.
Da vi sluttede jagten efter tre korte efterårsdage, lagde vi alle dyrene på parade på plænen foran jagthuset. I en afsluttende ceremoni blæste vore jagtværter hornsignalet for ”rådyr” over det nedlagte vildt. Trofæerne vi kunne tage med os fra dette bemærkelsesværdige tre-dages jagteventyr var mange. Først og fremmest var der de glade minder fra jagten og den hyggelige tur i selskab med en god ven. Men også billederne og ikke mindst det fantastiske vildtkød der overvintrede i min fryser var i særklasse fine trofæer.
Når jeg i de efterfølgende måneder hævede glasset ved middagsbordet og udbragte “Darz Bór!” fløj mine tanker til letfodet råvildt, erfarne guider og en riffel, jeg kunne stole blindt på….
Ikke alene var jeg heldig at vinde en hjortejagt i Polen med Diana jagtrejser. Men at jeg efterfølgende var så heldig at skyde en stor sølvmedalje hjort dernede, er så heldigt, at det er lige før det er for meget- lige før!
En jagtkammerat holder en overbevisende salgs tale for, at vi skal tage til Diana Road show denne fredag sidst i januar 16. Jeg har egentlig ikke tid og har andre planer, men jeg er (for) nem at lokke med, når det gælder jagt. Desværre bliver det lidt sent inden jeg ankommer til Sabro kro. Foredrag, film og spændende events har allerede peaket. Til gengæld møder jeg et hold jagtkammerater fra det midtjyske i baren og vi får en hyggelig lang jagtsnak. Summa Summarum: Jeg får ikke det optimale ud af dette års jagtrejseshow. Og for at det hele nu ikke skal diffundere ud i hyggesnak, går jeg op til en af Dianas Sydafrikastand og fritter dem lidt ud om priser mv. Jeg er i færd med at krige mig et par farvestrålende kataloger med flotte fotos, da damen ved standen spørger mig, om jeg ikke lige vil udfylde navn og nummer på indgangsbilletten, så jeg har chancen for at vinde en jagtrejse? Hvortil jeg svarer: ”Nej jeg vinder aldrig noget, desuden orker jeg ikke flere nyhedsbreve”. Hertil svarer den flinke dame: ”Jamen du kan da ikke forvente dig at vinde, hvis du ikke prøver”. Ok! Så jeg udfylder lettere vrangvilligt felterne på indgangsbilletten. Som et pinligt indslag, kan nævnes, at Diana jagtrejser senere havde lidt svært ved, at finde frem til mig, grundet den ”afslappede” læs sjuskede udfyldning af kuponen. Så har jeg prøvet det også, at føle mig heldig i lodtrækning. Sidder midt i et langt møde, som har mistet sit momentum, da telefonen vibrerer i lommen. Stemmen i røret bekendtgør, at jeg har vundet en hjortejagt i Polen inkl. ophold i fem dage samt én hjort! Fem dages pyrschjagt på skovens konge. Jeg kan næsten ikke få armene ned. Det er første gang nogensinde, at jeg har vundet noget så stort.
For at holde min begejstring lidt ave / lidt i live, beretter jeg rimelig engageret, om mit held til alle, som gider at lytte, for der er langt til den 16 september. Lige før man gerne springer sommeren over denne gang. 16 september 2016 går det altså løs og vi glæder os Brian min jagtkammerat og jeg. Brian har indvilget i, at tage med på turen, for at prøve kræfter med klassisk pyrschjagt på polsk kronhjort. Og vi har selvfølgelig først holdt et par entusiastiske møder og lidt flere telefonsamtaler om den forestående tur, i løbet af foråret og hen over sommeren. Og tiden er fløjet helt surrealist hurtigt denne sommer. Så det er lige pludselig nu! i dag, at vi sætter kursen imod revir Wierschlass, ved Bydgodz i det nordvestlige Polen for at jage centraleuropæisk kronhjort eller polsk brunsthjort – hvad lyder bedst?
Jeg har den opfattelse, at når man bevæger sig ud over dørtrinnet i sit hjem, låser hjemmet, sætter sig ind i bilen, at lige præcis her starter rejsen/eventyret. Oplevelser og hændelserne begynder at materialisere sig for alvor, i forhold til forventningerne, som jo kan være høje. Og nogle gange for høje. Vi får en flot og rimelig afslappende køretur derned. Vejret er fint og der er ikke alt for meget trafik. Det går ganske uproblematisk ved grænseovergangene. Dog må vi igennem den obligatoriske GPS fælde. Nemlig den, hvor GPS´ sen kender en kortere vej, som viser sig, at være af en sådan lidt ”pletvis asfalteret og rallyagtig” beskaffenhed. Det bruger vi nok et par timer på sammenlagt. Da vi kommer ind på ret kurs igen, holder vi et lille break. Vi ringer til førsteren Karol Malinka på Wierschlass og fortæller ham: ”At vi desværre nok er noget forsinkede og noget trætte, når vi forhåbentlig når frem. Så vi regner ikke med, at komme på jagt i aften. ” Til det svarer Karol med ru og myndig stemme: ”We will be hunting tonight”! Fedt! De går all in de polakker. Der breder sig nu begyndende symptomer på go´ jagt feber i bilen her ca. 250 km fra Wierschlass.
Wiersclass, som både er navnet på reviret og indkvarteringen, ser ok og fint ud udefra. Men det er for ingen ting at regne imod, når man træder indenfor. Interiøret i særklasse og indenfor lever Wierschlass op til enhver jægers drøm om smagfuld indretning med trofæer fra polsk jagt, træ, og en funktionalitet langt ud over det sædvanlige. Her er et stort lækkert indrettet kælder rum, hvor man opbevarer alt ydertøj m.m. Men også støvler, skydestokke, jakker, hatte osv. På de store værelser er der rigtig gode senge, totalt lydsvagt og rullegardiner til den obligatoriske lur om formiddagen. Prikken over i ét er de fine opbevaringshylder til riflerne. Om det så er på værelserne så findes der også en gevær hylde her Vi bor på et sted som er lavet og designet af jægere til jægere. Det lyder måske uvæsentligt eller banalt, men det betyder faktisk meget, når man skal jage morgen middag og aften i 5 dage.
Allerede før jagten den første aften får vi en forsmag på, hvad køkkenet kan frembringe. Vi får aldrig lov til at gå sultne på jagt eller sultne i seng. Det er yderst varieret mad, veltillavet og der er altid rigeligt af den. Det er et kendetegn at al maden laves af lokale råvarer og naturligvis lavet helt fra grunden. Ikke noget med færdigmad her. Vores indtag af måltider er blevet en rigtig hyggeoase. Vi befinder os altid 4-5 jægere og en kvindelig pilot ved spisebordet og vi får snakket om mangt og meget og det på 3 forskellige sprog. Morgen aften og især om natten, kan vi høre hjortebrøl ganske tæt ved vores hoved kvarter. Så vi går til køjs akkompagneret af ur kraftfulde brøl fra polske hjorte. Forventningerne er helt i top.
På trods af at: Janek, min jagtfører påstår, at han af og til kan lugte krondyrene, at vi hører hjortebrøl ganske Close Up, at vi indretter interimistiske jagtskjul, har siddet stille i diverse hochsitze i området i timevis, at vi jager tidlig og sent og sidst men ikke mindst, at vi lister rundt så ekstremt langsomt og stille som vi gør – på trods af det, har vi ikke set kronvildt i to en halv dag nu. Når man dertil lægger de mange timer der er brugt i området – er det en mental udfordring, at holde gnisten intakt. Især, når man har skullet lægge øre til beretninger om alle de krondyr, som Brian og de to andre jægere har set på deres outings. Janek og jeg har påbegyndt pyrschjagt nummer 5, i let foroverbøjet snige positur og endnu tidligere end sædvanligt efter aftensmåltidet. ”Pyrschen gehen ist pyrschen stehen! ” som tyskerne udtrykker det gamle jægerfif om, at holde øjne og ører åbne og benene lidt mere i ro. Det bliver flittigt efterlevet af Janek. Han scanner hele tiden terrænet for vildt med sin XXL Doctor kikkert og det er desværre ikke de rigtige arter vi spotter. I øvrigt ser vi ikke særlig meget vildt på disse outings. Området vi går i er temmelig stort. Det er ikke særlig kuperet, eller varieret for den sags skyld. Træerne er hovedsagelig fyr, gran, birk og unge egetræer. På de store marker dominerer hvede, græs og majs. En del af majsen står endnu gylden og kornbugnende og jeg kan ikke rigtig forstå, at vi ikke skal være tilstede med en pyrsch der. Vi har listet temmelig længe nu og tvivlen gnaver en lille smule, selvom Janek virker 110 % kompetent på alle områder. Da vi således har gået og stået temmelig længe, informerer Janek mig pludselig om at vi bliver nød til, at gå tilbage, tage jagtvognen (en golf med på svejset lad) rundt om skoven og på den måde snyde vinden. Som sagt så gjort. Herefter starter endnu en slowmotion pyrsch uden de helt store forventninger. Men som det ofte sker under en jagt, sker det også her. Uventet og pludseligt her i det tiltagende aftenmørke. Derovre i lysningen på den anden side af grøften går to vagtsomme hinder rundt og esser nervøst, alt imens en hjort ligger ned halvdækket af siv og højt græs, formodentlig for at restituere sig efter både elskov og kamp. Vi er i god vind for dyrene så vi kan hviske sammen, når det bare foregår uendelig stille og direkte henvendt til øret. Dyrene er ca. 150 meter ude. Vi er blevet stavns bundet til en lille plet under en forkrøblet rødtjørn. Da hjorten ikke vil rejse sig, så står jeg så her med riflen i anslag i skydestokken så længe, at jeg indrømmet! På et tidspunkt har lyst til, at kaste håndklædet i ringen. Lyset svinder hastigt her i den sidste time, hvor der må jages, hvilket er en time efter solnedgang. 5 minutter i skydetidsophør rejser hjorten sig og spejder i retning af os, jeg sætter tråd korset lidt højt på bladet, og da jeg får et GO fra Janek, sender jeg en stille bøn til Diana og klemmer aftrækket. Hjorten ryger ud af fokus i skuddet, så jeg kigger på Janek i stedet. Han har holdt kikkertfokus på hjorten lige siden før skuddet. ”Den er død, perfekt skud! Den gik lige ned! ” Siger Janek på et glad engelsk med polsk accent. Da vi kommer hen til hjorten kan jeg godt fornemme, at det heller ikke på Wierschlass, er hverdagskost med hjort i den kaliber. Den er stor siger han tørt og på polsk engelsk og ringer straks til førstejæger Carol Malinka for, at breake nyheden og skaffe assistance. Om jeg er glad? Regner det Danmark i november? Vi tager et par dårligt belyste fotos, får lidt vand og kaffe. Og så skal det store dyr læsses op på Karols ladvogn. Tak til Janek og Wierschlass for en rigtig god Jagt og jagtoplevelse.
Brian skød en stor fin hjort på knap 6 kg med en større kropsvægt end min. Den ene af de to andre jægere vi mødte på Wierzchlas, skød to hjorte på omkring 5 kilo, den anden jæger fik en hjort også på ca. 5 kilo og så hastede han ellers videre på jagt i Tyskland. Brian skød udover hjorten også en fin buk. Og jeg skød forbi på en enkelt ikke så gammel buk. Indrømmet! Jeg var ikke specielt ked af at misse den. Ved underskrivning af protokol seancen i det store kontor, trofæ og protokolrum i kælderen, gør Karol mig opmærksom på, at jeg skal få min hjort målt op efter 90 dage. Det skal jeg, fordi det er en sikker bronzemedalje og en mulig en sølvmedalje. Som sagt så gjort. Carl Hjort i Lystrup måler op for Nordisk Safariklub og han måler Hjorten til 191 point, hvilket betyder sølvmedalje! Det er næsten for meget. Jeg er heldig igen.
Netop hjemvendt fra Polen er man stadig i helt ekstase over, hvor fantastisk et land Polen er. Den varierede biotop og det store antal af vildt kan ikke sammenlignes eller findes andre steder. Min bedste kammerat og jeg besluttede os for at tage en forlænget weekend til Polen på reviret Wierzchlas på hundyrsjagt efter kronvildt, råvildt og vildsvin. Efter at have oplevet den professionelle jagtorganisation, som de driver i Polen, er man ikke i tvivl om, hvorfor Polen kaldes for Europas jagtland nr. 1.
Vi er begge meget begejstrede over den respekt, de polske jagtførere viser overfor naturen og vildtet, og hvor professionelle de er omkring deres arbejde. Det lykkedes os at nedlægge i alt 8 krondyr, 2 rålam, 1 ræv og 1 grævling efter 2½ dages virkelig spændende jagt. Udover jagten er vi blevet forkælet ud over alle grænser, og det har været en stor oplevelse at opleve det polske køkkens mad, hvor vi har prøvet alt fra krondyr lever til krondyr mave suppe, en kæmpe oplevelse som klart kan anbefales!
Hundyrsjagten er overset af mange, idet mange jægere tror, det oftest er nemmere at jage hundyr, men jeg kan nu af erfaring sige, at det er det stik modsatte. At jage de sky og overvågne krondyr er bestemt en udfordring, og det er klart anbefalelsesværdigt.
Et stort tak skal lyde til Karol Malina og hans folk på Wierzchlas, de har virkelig givet os en oplevelse for livet, og vi skal helt sikkert på hundyrsjagt i Polen igen!!
Med bedste jægerhilsner
Joakim Pedersen
Tak for en fantastisk tur til Wierzchlas. Den første dag havde vi minus 18 grader og de næste 2 dage 16 grader, så det var lidt en udfordring at holde varmen, men vi klarede den. Alt klappede som sædvanlig til vores fulde tilfredshed, og vi kan tænke tilbage på mange gode jagtoplevelser og hyggeligt samvær. Vi kommer helt sikkert tilbage igen.
Med jægerhilsen
Frank
Videnskabeligt navn: Capreolus capreolus Underarter: Vi har ikke medtaget underarter af Capreolus capreolus, da der hersker tvivl om deres berettigelse som selvstændige underarter.
Læs mereVidenskabeligt navn: Cervus dama Underarter: Mesopotamisk dåvildt (C.d.mesopotamica) Udbredelse: Dåvildtet kommer oprindeligt fra Lilleasien men lever i dag på fri vildtbane eller i hegn over hele Europa. Levested: Skov gerne med kraftig underskov ofte i forbindelse med agerland. Dåvildt har stor forkærlighed for det åbne land. Beskrivelse: Stor hjorteart,...
Læs mereHunddyr består af adskillige vildtarter: kronvildt, dåvildt, råvildt og muflon Kronvildt/kronhind Videnskabeligt navn: Cervus elaphus Udbredelse: Holder til i Europa, dele af det nordlige Afrika og vestlige Asien. Den er blevet indført i Australien, New Zealand, Chile og Argentina. Levested: Denne art er for det meste skovdyr, men i visse områder,...
Læs mereVidenskabeligt navn: Cervus elaphus Underarter: For Europa har vi medtaget følgende underarter: Østeuropæisk kronhjort (C.e.montanus) Corsikansk kronvildt (C.e.corsicanus) Udbredelse: Kronvildtet findes i de fleste europæiske lande. Levested: Skov, agerland, mose og hedearealer. Findes i både lavland, højland og bjerge. Beskrivelse: Stor hjorteart, der...
Læs mereVidenskabeligt navn: Sus scrofa Underarter: Sus sr. castilianus (Portugal, Spanien) Sus sr. majori (Italien) Sus sr. reiseri (Albanien, Bulgarien, Jugoslavien) Sus sr. attila (Ungarn, Rumænien, Rusland) Udbredelse: Hele Europa med undtagelse af de Britiske Øer, det sydlige Italien og Sydgrækenland. Levested: Skovbevoksninger med tæt underskov, ofte i forbindelse med...
Læs mereTillæg for enkeltværelse
Hvis ikke andet er aftalt, bliver vore kunder normalt indkvarteret i flersengsværelser. I den forbindelse er det meget vigtigt at bemærke, at man bliver opkrævet for enkeltværelsestillæg, hvis:
• man tilmelder sig individuelt
• man er alene
• der rejser et ulige antal jægere
• man tildeles enkeltværelse på stedet - UANSET ÅRSAG
• man sover alene i flersengsværelse
• man bestiller enkeltværelse
Transport under selve jagten
Der er de fleste steder aftalt fastpris for kørslen i reviret under jagten. Prisen er pr. jæger, uanset om man får stillet ”eget” køretøj til rådighed eller ej. Priserne varierer fra 40-60 Euro pr. jæger pr. dag.
Jagten
I Polen foregår al individuel jagt med jagtføring 1:1, dvs. at hver jæger har sin egen jagtfører. Jagtføreren er ansvarlig for at udvælge og frigive vildtet, men det er til enhver tid den udenlandske jæger, der efter frigivelsen beslutter, om han/hun vil skyde eller ikke. Jagtføreren vil altid gøre sit bedste for at imødekomme jægerens evt. ønsker, men det er altid personen bag riflen, der har det endelige ansvar.
Ekstra jagtdag
I tilfælde af, at man ønsker at forlænge opholdet med en eller flere dage, skal det i hvert tilfælde aftales med os eller med tolken under opholdet. I enkelte tilfælde er forlængelse ikke muligt.
Afbrydelse af jagtophold
Forlader man af den ene eller anden grund reviret før tid, vil der ikke finde tilbagebetaling sted for de ydelser, man herved ikke har modtaget.
Ekstra måltider
Overskrider man opholdet med et enkelt måltid, bliver man opkrævet kr. 160,-. Overskrider man opholdet med 2 måltider, beregnes dette som 1 ekstra dags ophold.
Hunde
Medbringer man egen hund opkræves kr. 60,- pr. dag. Opmærksomheden henledes på, at ikke alle revirer accepterer, at hund medbringes. For indførsel kræves gyldigt hundepas, og hunden skal kunne identificeres ved læsbar øretatovering eller chipmærke.
Tolk
Tolk er obligatorisk på samtlige revirer, og man kan ønske hjemmefra, om man ønsker engelsk eller tysktalende tolk. På nogle revirer er tolken = jagtchefen eller jagtfører.
Aftaler
Aftaler mellem DIANA’s kunder og personale/jagtförster på revirerne vil ikke blive accepteret under nogen former. Enhver jagtgæst hæfter for underskrevet protokol - uanset ”private” aftaler, det være sig mundtlige eller skriftlige.
Trofædepositum
På vore prislistejagter vil der på bekræftelse/faktura blive opkrævet et trofædepositum, som efterreguleres efter hjemkomst ud fra den konkrete afskydning. Depositum er som følger:
Kronhjort | DKK 7.000,- |
Råbuk | DKK 1.500,- |
Dåhjort | DKK 3.500,- |
Vildsvin | DKK 1.500,- |
Muflon | DKK 7.500,- |
Drivjagt | DKK 3.000,- |
Vildt nedlagt i fredningstiden
Det polske ministerium har indført gebyrer for vildt nedlagt i fredningstiden.
Gebyrerne er som følger:
Kronvildt zloty 5.800,-
+ 2.000 zloty for trofæ op til 5,5 kg
+ 7.000 zloty for trofæ over 5,5 kg
Dåvildt zloty 2.300,-
+ 1.500 zloty for trofæ op til 2,6 kg
+ 3.000 zloty for trofæ over 2,6 kg
Sikavildt zloty 5.500,-
+ 1.000 zloty for trofæ op til 2,0 kg
+ 2.500 zloty for trofæ over 2,0 kg
Råvildt zloty 2.000,-
+ 1000 zloty for trofæ op til 430 g
+ 5.000 zloty for trofæ over 430 g
Muflon zloty 1.800,-
Vildsvin zloty 2.300,-
Øvrige arter zloty 1.000,-
Nedlægges vildt inden for jagttiden men uden jagtførerens tilladelse, betales trofæafgiften + 100% strafgebyr.
Protokol
Vi opfordrer alle vore jægere til at overvære vejning og opmåling i forbindelse med underskrivning af protokol – uanset hvilket arrangement man har købt. DIANA godkender ingen klager som følge af, at en jæger af den ene eller anden grund medbringer hele hovedet, og trofæets vægt herfor bliver ansat. Medbringer man hele hovedet af en keiler, går man ud fra, at den synlige del af tænderne udgør 1/3 af den totale længde. Normalt vejes og opmåles trofæerne 24 timer efter afkogning, med mindre vildtet nedlægges i slutningen af opholdet. Såfremt en jæger forlader stedet tidligere end 24 timer efter trofæet er kogt af og rengjort, er det den våde vægt, der bliver ført til protokols, og der vil ikke være mulighed for fradrag i prisen – uanset omstændighederne. Enhver jæger på vore revirer hæfter for det underskrevne i protokollen. Skulle man af en eller anden grund have anledning til at anføre klage/reklamation over jagten, opholdet el.lign., SKAL dette fremgå af protokollen, ligesom der i protokollen skal stå, hvis man påtænker at fremsende klage til os efter hjemkomsten. Ellers har vi ingen mulighed for at behandle klagen efter hjemkomst. Bemærk at du med din underskrift hæfter 100 % for det i protokollen anførte.
Endelig afregning
Den endelige afregning finder sted, når DIANA modtager protokollen fra Polen, hvilket kan tage op til 4-6 uger, uanset om der er tale om tilbagebetaling eller ekstra opkrævning. Evt. ekstra opkrævning er forfalden i løbet af 10 dage – også selvom man har valgt at efterlade trofæ, skind osv. i reviret for senere eftersendelse/afhentning. Vær opmærksom på, at såfremt nødstedt vildt affanges og senere påføres protokollen, hæfter jægeren for dette og vil blive opkrævet for det med den endelige opgørelse.
Alkohol
Det er et lovkrav, at samtlige jagter bliver oplyst til politiet senest 7 dage inden jagtens påbegyndelse - med angivelse af nøjagtige datoer for jagten samt indkvarteringsadresse. Dette betyder, at der kan komme uanmeldt kontrol. Det, man vil checke, er, om alle papirer er i orden, samt om jægerne går på jagt med alkohol i blodet. Promillegrænsen for kørsel i Polen er 0,0%, og det samme gælder, når man fører jagtvåben.
Kalibervalg
De polske regler siger følgende:
RÅVILDT: På 100 meter skal kuglen have en anslagsenergi på 1.000 joule.
ANDET VILDT: På 100 meter skal kuglen have en anslagsenergi på 2.000 joule.
Driv-/trykjagter
Vi gør opmærksom på, at det kun er tilladt at benytte sigtekikkert på max. 3 gange forstørrelse til driv- og trykjagter. Variable kikkerter, som kan stilles ned til 3 gange forstørrelse eller derunder, er tilladt. Det vil sige, at fx 2,5-10 gange forstørrelse er tilladt. Kikkerter med fast forstørrelse på mere end 3 er ikke tilladt. Ifølge den polske lovgivning, SKAL jægeren på drivjagt have mindst 2 elementer i tøjet i fluorescerende farver - dvs. gul eller orange.
Drikkepenge
Det er normalt at give lidt drikkepenge til sin jagtfører, til tolken samt i køkkenet. Hvad man giver er helt op til én selv.
Fuldmånekalender 2020/21
10. januar
09. februar
09. marts
08. april
07. maj
05. juni
05. juli
03. august
02. september
01. oktober
31. oktober
30. november
30. december
28. januar
27. februar
28. marts
Jagttider 2020/21
Råbuk | 09.05.-30.09. |
Rå/lam | 01.10.-17.01. |
Kronhjort | 21.08.-28.02. |
Kronkalv | 01.09.-28.02. |
Kronhind | 01.09.-17.01. |
Dåhjort | 01.09.-28.02. |
Dåkalv | 01.09.-28.02. |
Då | 01.09.-17.01. |
Vildsvin | hele året |
Muflonvædder | 01.10.-28.02. |
Muflonfår/-lam | 01.10.-17.01. |
Ræv | 30.05.-31.03. |
Grævling | 01.09.-30.11. |
Mårhund | hele året |
Vildand | 15.08.-21.12. |
Vildgæs (Vestpolen) | 01.09.-31.01. |
Diana Jagtrejser har indgået et samarbejde med Europæriske ERV, og er glade for både at kunne tilbyde dig en ideel rejseforsikring til dækning på din jagtrejse samt en afbestillingsforsikring i tilfælde af, at du må aflyse rejsen på grund af sygdom.
Ønsker du at tegne en rejse- eller afbestillingsforsikring gennem Diana Jagtrejser, kan du kontakte din rejsekonsulent eller vores support på telefon 62 20 25 40 eller sende en mail til info@diana.dk
Dåer/kalve DKK 790,-
Råer/lam DKK 480,-
Hinder/kalve DKK 890,-
VILDSVIN:
Keiler:
140 mm - 159 mm DKK 3.690,-
160 mm – 199 mm DKK 4.900,- + DKK 124,00 pr. mm over 160 mm
200 mm og derover DKK 9.860,- + DKK 197,00 pr. mm over 201 mm
Afskydningsafgiften for keiler under 140 mm samt for unggrise og smågrise beregnes efter vægt og udgør:
Smågrise og unggrise:
Op til 29,99 kg DKK 760,-
30-59,99 kg DKK 1.525,-
Fra 60 kg og op DKK 3.100,-
Anskydning DKK 1.270,-
Kurs pr. 15/1-2024