Når hjorten brøler…
Af Rune Fich Weischer d. 29/7
Når hjorten brøler er det noget som giver respekt. Først og fremmest fra de andre hjorte på reviret, men i høj grad også hvis man er jæger og sidder i et skydetårn, eller ligger og gemmer sig bag en busk, ventende på at brunsthjorten kommer ud i det åbne. Et hjortebrøl fra det tættet krat er for alvor noget som kan få de små nakkehår til at rejse sig! Men hjortejagt er ikke bare hjortejagt. Man kan kalde dem i brunsten, pyrche dem eller vente på anstand i efteråret. Endelig kan de også jages på driv- eller trykjagt om vinteren. En ekstra bonus er at hjorte kan jages i næsten alle lande og således under næsten alle tænkelige forhold, og dertil kommer så det store udvalg der er af hjortearter, som alle har deres helt særlige adfærd. Er man hjortejæger er der skam udfordringer nok derude!
Brunstjagt i Polen og Ungarn
Brunstjagt kan naturligvis dyrkes i alle lande med bestande af hjortevildt, hvor jagttiderne tillader det, men helt i særklasse er Polen og Ungarn som har sat sig tungt på netop denne disciplin, og det er intet tilfælde. Både Polen og Ungarn har drevet en yderst succesfuld forvaltning af deres hjortevildt gennem generationer og der er ikke mange andre steder, end netop i de to lande, at chancerne for at komme i kontakt med en brunsthjort i den helt tunge kaliber... Mange at de tilrejsende jægere har primært fokus på kronhjortene, hvilket egentlig er en skam, for dåhjortene byde også på store oplevelser og kan endda findes til meget fornuftige priser!
Jagt i Skotlands højland
De skotske højlandshjorte er helt deres egne. De er endda en reel selvstændig underart af kronhjort (Cervus elaphus scoticus), som udsprang fra en kontinentale bestande tilbage i stenalderen, hvor de blev isoleret på de britiske øer og gennemgik deres egen evolution derfra. De skotske højlandshjorte er mindre, både i højde, vægt og trofæ i forhold til de kontinentale kronhjorte, hvilket primært skal tilskrives de barske forhold og den relativt næringsfattige føde som højlandet har at byde på. Højlandet stiller også krav til jægerne og er som regel fysik krævende og lange skud må forventes.
Den eksklusive hjortejagt
Naturligvis kan jagten på hjorte i Polen, Ungarn og Skotland også gøres eksklusive hvis man ønsker det, men der findes destinationer som har specialiseret sig i det. Mauritius byder på tropisk klima, luksuriøse hoteller og ikke mindst en over 400 år gammel bestand af hjortearten Rosa Deer, hvilke oprindelig er hjemmehørende i Asien og kun kan jages ganske få steder i verden og Mauritius er blandt disse steder. Der jages både på pyrch og på stort anlagte drivjagter og jagterne lader sig let kombinere med familieferie. Udover Rusa Deer kan der kun jages vildsvin på øen, men hvad Mauritius mangler i antal af jagtbare vildtarter, har de til gengæld fiskbare ”Game Fish” og Mauritius er kendt for deres fantastiske Big Game fiskeri.
Argentina er et andet og nok lidt glemt land når det kommer til hjortejagt. I Argentina er der typisk tale om farmjager som godt kan sammenlignes med jagtfarmene i det sydlige Afrika. Den hjorteart som de fleste tilrejsende jægere har fokus på, at nok Axishjorten, som er hjemmehørende i Indien, men i flere omgange importeret til Sydamerika, ikke mindst Argentina. Ligesom Rusa hjorten er det også en hjorteart som ikke er jagtbar i specielt mange lande. Dog skal man ikke glemme at Argentina også har både kronhjort og dåhjort, og Argentina er således et af meget få destinationer, hvor man kan nedlægge tre forskellige hjortearter på samme jagt og på fri vildtbane.